Veiligheidsschoenen zijn een essentieel onderdeel van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) op de werkvloer. Ze beschermen je voeten tegen allerlei gevaren, van vallende objecten tot scherpe materialen en gevaarlijke chemicaliën. Maar hoe weet je of je veiligheidsschoenen nog voldoende bescherming bieden? En wanneer is het tijd om nieuwe aan te schaffen? We vertellen het je in dit blog. 

De levensduur van veiligheidsschoenen
Net als bij veel andere producten heeft ook de levensduur van veiligheidsschoenen zijn beperkingen. Afhankelijk van het merk en de intensiteit van gebruik, kunnen veiligheidsschoenen gemiddeld tussen de zes maanden en twee jaar meegaan. Cofra staat bekend om zijn duurzame en kwalitatieve veiligheidsschoenen, maar zelfs de beste schoenen slijten na verloop van tijd.

Slijtage en schade: de eerste tekenen
Het is belangrijk om je veiligheidsschoenen regelmatig te inspecteren op slijtage en schade. Let op de volgende signalen:

  1. Zoolslijtage: Als de zolen glad worden of scheuren vertonen, verliezen de schoenen hun grip en schokabsorberende eigenschappen.
  2. Beschadigde neus: De stalen of composiet neus moet intact zijn om bescherming te bieden tegen vallende objecten. Als er deuken of scheuren zijn, is de bescherming niet langer gegarandeerd.
  3. Scheuren en gaten: Elk teken van scheuren, gaten of andere schade aan het bovenwerk van de schoen kan de integriteit van de schoen aantasten en je voeten blootstellen aan gevaren.
  4. Versleten binnenvoering: Comfort is ook een veiligheidsaspect. Een versleten binnenvoering kan blaren en ongemak veroorzaken, wat de kans op ongevallen verhoogt.

Wanneer nieuwe veiligheidsschoenen aanschaffen?
Er zijn enkele duidelijke momenten waarop je nieuwe veiligheidsschoenen moet aanschaffen:

  1. Na een zware impact: Als je schoenen een grote klap hebben opgevangen, zoals een zwaar vallend object, kunnen ze structureel beschadigd zijn, zelfs als dit niet direct zichtbaar is.
  2. Bij zichtbare slijtage of schade: Zodra je tekenen van slijtage of schade opmerkt die de veiligheid kunnen beïnvloeden, is het tijd voor nieuwe schoenen.
  3. Reguliere vervanging: Zelfs zonder zichtbare schade is het verstandig om veiligheidsschoenen na een bepaalde periode preventief te vervangen, afhankelijk van het gebruik en de omgevingsomstandigheden.

Veilige werkschoenen nodig? 
Heb je twijfels over de staat van veiligheidsschoenen of wil je meer weten over de modellen van Cofra? Neem contact op met jouw contactpersoon van Power Workwear, die komt graag bij je langs om meer te laten zien. Ben je nog geen dealer? Neem dan contact op via 0348  - 750 370  of info@powerworkwear.nl.